Prva socialna pomoč
  Sporočilo za javnost  Anina zvezdica Nazaj  
LJUDJE IN USTANOVE S POSLUHOM  (11.4.2018)
Na ta način se zahvaljujemo posameznikom in ustanovam, ki so pripravljeni prisluhniti ljudem v stiski in zanje naredijo nekaj dobrega ali v obliki brezplačnih storitev ali v obliki različnih donacij.

DB CENITVE, Marjanca Drame s.p.
dbcenitve.si

...
Razstava likovnih del mag. Mateje Kranjc bo potekala od 21.03.2018 do 21.06.2018  (8.4.2018)

Mateja Kranjc je bila rojena v Ljubljani. Po poklicu je učiteljica in poučuje likovno umetnost na ljubljanski osnovni šoli.
Osnovno šolo je končala v Ljubljani in z izobraževanjem nadaljevala na srednji šoli za Oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smeri grafičnega oblikovanja. Kot grafični tehnik je po končani srednji šoli študij nadaljevala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Univerzitetni študij je končala z odliko in si pridobila naziv profesorice likovne umetnosti. Po končanem študiji na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je na tej nadaljevala s podiplomskim magistrskim študijem in ga kot magistrica znanosti končala z odliko.

Center za socialno delo Ljubljana-Šiška se iskreno zahvaljuje ga. Mateji Kranjc za donacijo 14 slik. ...
DOBRO SEM, PA TI?  (3.4.2018)

Povabilo k sodelovanju

Današnji čas nam prinaša veliko negotovosti in pretresov, od nas zahteva nenehno prilagajanje na spremembe. Iskati moramo vedno nove pristope in poti, kako se soočiti z vsakdanjimi izzivi.

Duševno zdravje in dobro počutje ne pomenita samo odsotnosti bolezni in problemov, ampak predvsem iskanje možnosti za uspešno in kreativno delovanje, izražata se v življenjski moči in volji, na vseh področjih našega življenja. Izražata se tudi v dobrih in izpolnjujočih odnosih in v sposobnosti sprejemanja vsakodnevnih naporov in stresa.
...
 
   Arhiv sporočil ...
 
 
Anketna vprašanja
Vas zanima, kaj si mislijo o tem in onem drugi uporabniki portala? Poglejte in sodelujte v trenutni anketi. 
 

Datum: 18.5.2011

Anina zvezdica  (Splošno)

V imenu kolektiva CSD Lj.Šiška in v imenu naših uporabnikov se ga. Ani iskreno zahvaljujemo za donacijo v obliki prehrambenih paketov.

Z “Anino zvezdico” sodelujemo že drugo leto in upamo, da se bo naše sodelovanje tudi nadaljevalo v korist naših uporabnikov.

http://www.aninazvezdica.si/


Objavljamo pogovor, ki je bil objavljen v časniku Reporter

1. Kaj je bil vzgib za začetek akcije?
Že od nekdaj sem imela željo, da pomagam drugim ter da imam svojo fundacijo. Menim, da so k moji želji pripomogli tudi moji starši, ki so me vzgajali z veliko ljubeznijo, vrednotami ter mi vsadili čut za pomoč. Pomoč drugim me osrečuje hkrati pa lahko tudi izkazujem močno sporočilo drugim ljudem: da lahko pomagamo vsi ter da skupaj lahko naredimo marsikaj dobrega.
Moja želja je, da v parih letih Anina zvezdica postane prava, registrirana fundacija, ki bo na več načinov pomagala ljudem.... pomagati si želim pri nas v Sloveniji.
Po pripovedovanju mojih staršev je celotna moja družina že od nekdaj pomagala – bili so zelo dobri ljudje, vedno pripravljeni pomagati ter prisluhniti. Verjetno je to v nas ...

2. Če primerjaš odzivnost s prejšnjimi leti, kaj si ugotovila?
Letos je akcija potekala drugo leto in odziv je 3x večji kot lani – to je bila moja tiha želja – da podarimo hrano 100 družinam, no na koncu smo zbrali hrano za 105 družin. Moj cilj je, da vsako leto zberemo več. Moram pa tudi povedati, da ne bomo vedno zbirali le hrane – pride pa hrana oziroma konkretna pomoč zelo prav. Oktobra razmišljam o tem, da bi zbirali mogoče oblačila in obutev.
Odzivnost je bila res velika..... opažam tudi, da so ljudje zelo veseli, ko pomagaja ter da jim je moja ideja zelo všeč. Vem, da bodo pomagali še naprej, ter da tudi sami razmišljajo o tovrstni pomoči. Menim, da s takim dogodkom oz delom odpreš marsikatero ''čakro'' pri človeku, ki je morda zaradi težkih časov kar malo zamrla, tako kot so zamrle tudi osnovne vrednote, ljubezen, ustvarjanje, mirnost, kultura, morala..... Žal se vse veliko preveč vrti okoli materialističnih plasti, ki pa so same po sebi prazne, nerodovitne.
Ponosna sem, da je bil odziv tako velik, ker s tem dobivam še večje upanje, da lahko naredimo in pomagamo še bolj. Sem zelo pozitivna ter verjamem v dobro v ljudeh..... menim, da je to dobro potrebno prebuditi. Tudi to je cilj moje dejavnosti...

3. Kdo so vse donatorji? Si imela težave z iskanjem donatorjev?
Donatorji so moja družina, prijatelji, znanci in tudi ljudje, ki jih prej nisem poznala. Nekateri so prišli celo dvakrat. Res sem bila navdušena na odzivom..... verjetno je k temu pripomogla tudi spletna stran Anina zvezdica (www.aninazvezdica.si) in pomoč prijateljev, ki so povabili svoje prijatelje.

4. Koliko družin si letos obiskala?
Letos smo zbrali hrano za kar 105 družin – vsaka družina je dobila veliko škatlo s hrano. Vsem družinam sem tudi osebno predala hrano.
Moram se zahvaliti družini, fantu in prijateljem, ki so mi ves čas stali ob strani ter mi ogromno pomagali.

5. Kakšni so bili ti paketi?
Vsaka družina je dobila veliko škatlo, ki je povprečno tehtala okoli 15 kg. Škatla je vsebovala sledeče: 1 – 2 l olja, 2 l mleka, 4 kg moke, 1kg sladkorja, 1kg soli, 4 kg testenin, juhe, 5 različnih konzerv, čaji, kava, kakao, muesli, čokolada, nutela, marmelada, 5 paštet, 5 tuninih konzerv, začimbe, pralni prašek, zobna ščetka, gel za tuširanje, ipd.
V Škatli je bilo toliko hrane, kot da bi šla vsaka družina v trgovino ter kupila, kar bi želela.

6. Opiši sodelovanje s centri za socialno delo? Misliš, da centri za socialno delo opravljajo svoje delo?
Jaz sem sodelovala s CSD Šiška in sem izredno zadovoljna. Moja izkušnja je res zelo dobra. V trenutku so podprli mojo idejo ter mi bili ves čas na voljo. Z zaposlenimi smo se veliko pogovarjali o tem, kako veliko birokracije je potrebne pri nas, da se lahko dobi kakšna socialna pomoč.... ljudje rabijo konkretno pomoč in to čimpreje....
Vem, da bomo lahko uspešno sodelovali še naprej.

7. Kakšen je bil odziv družin? Opiši občutke srečevanja z družinami- ali kakšno prigodo?
To je poseben občutek. To je zame najlepši del akcije – ko predaš paket družini in ko vidiš, da so iskreno vesele ter srečne. Družine so bile presenečene, da so dobile toliko hrane ter me spraševale, če je to res vse za njih? Otroci so se smejali.... kot da so ponovno začeli upati. Ljudje se zahvalijo, te pogledajo globoko v oči, ti stisnejo roko.... Ni izrečenih preveč besed.... Vse je zelo pristno.
Občutki so mešani.... je prelepo in je hkrati tudi žalostno. Lepo je razveseliti ljudi ter jih osrečiti na dejansko preprost način. Žalostno pa je doumeti, kako težko nekateri živijo. Morala sem se kar malce zadržati, da nisem spustila kakšne solzice.

8. po kakšnem ključu si iskala družine?
Moja želja in pa namem Aninine zvezdice je, da pomagam ljudem direktno – kar pomeni, da želim spoznati ljudi. Tako vem, da gre pomoč v prave roke. Tako sem kar dolgo razmišljala, kako naj najdem družine..... težko je kar sam najti sam družine. Kontaktirala sem CSD Šiška, jim povedala mojo idejo.... tako smo se povezali. Oni mi pomagajo pridobiti družine.

9. S čim se ti ukvarjaš sicer?
Sem zelo ''all round'' oseba. Veliko stvari me zanima, ogromno stvari še želim narediti tako v karieri kot na osebnem področju. Predvsem pa rada ustvarjam ter pridobivam življenjske izkušnje in se tako kalim. Opažam tudi, da vsaka stvar rabi svoj čas.... vsaka stvar dozori, ko je pravi čas.
Navdih za nove stvari ponavadi dobim v hipu, nekje v naravi.... idejo speljem v glavi že do konca .... potem pa je vse samo še stvar dejanske realizacije....
Karkoli počnem, jemljem resno ter skušam v vseh stvareh tudi uživati. Imam podjetje, ki se ukvarja tudi z marketinškim svetovanjem ter rešitvami. Rada se ukvarjam s športom, rada imam kulturo, film, galerije, slike, knjige, zgodovino, rada vodim dogodke, rada kuham, sem v naravi, rada opazujem ljudi, spoznavam različne kulture. Rada dajem upanje ter navdih drugim, da mislijo pozitivno ter da verjamejo vase .... Verjamem v boljši svet, poln vrednot ter pozitivnega in poštenega ustvarjanja. Vse to me pomirja in osrečuje.
Najraje pa preživljam čas z družino, fantom, prijatelji ter psičko - najbolj uživam v preprostih stvareh.

10. Kakšen je cilj tvojega projekta?
Cilj mojega projekta je, da pokažem, da lahko pomaga prav vsak. Velikokrat zasledim ljudi, ki govorijo, da želijo pomagati,itd. Vendar na koncu štejejo dejanja sama in ne besede. Moje mnenje je, da manjka te iniciative, povoda, volje, da se lahko pomaga na tisoč in en način. Menim tudi, da pomoč ter pozitivna dela zbližujejo ljudi.....tega pa v današnjem času primanjkuje. Ljudje moramo stopiti skupaj in morda je Anina zvezdica tudi prvi korak k temu. Lahko povem tudi to, da želim spodbuditi predvsem mlade, da naj verjamejo vase, da naj ustvarjajo, da je vse mogoče in da hkrati lahko tudi pomagajo ter za dobrobit vseh naredijo nekaj koristnega. Skratka cilj je, da poskušam predramiti ljudi, jih spraviti skupaj, da skupaj delamo dobro.
Seveda pa je cilj Anine zvezdice v prvi vrsti pomagati ljudem, jim dati upanje ter jih spraviti v dobro voljo......

11. Živela si v tujini-lahko poveš kaj več?
Res je. Na splošno smo s starši veliko potovali, takoj po srednji šoli pa sem odšla v Ameriko (San Jose, California), kjer sem študirala ter za univerzo igrala tenis (športna štipendija). Tam sem bila 4 leta in pol. To je bila, poleg izobrazbe, predvsem velika življenjska izkušnja zame iz katere lahko črpam skoraj vsak dan. Tujina mi je dala ogromno širino v miselnosti, spoznala sem veliko prijateljev. Amerika je posebna, imam jo zelo rada. Predvsem pa je država, kjer so ljudje sproščeni ter nikomur na zavidajo ničesar. Je država, kjer ima vsak odprta vrata, priložnost in kjer vsakomur lahko uspe..... Vse to zelo pogrešam pri nas v Sloveniji. Ogromno je mladih, izobraženih ter sposobnih ljudi, ki nimajo službi ali pa odidejo v tujino, ker jim Slovenija nudi enostavno premalo.
V Ameriki sem diplomirala (Bachelor of Science in International Business). Ko sem se pri 22 vrnila, pa sem tukaj v Ljubljani magistrirala na mednarodnem magisteriju Ekonomske fakultete – MBA – smer Marketing.

12. Meniš, da veliko ljudi živi na robu preživetja? 13. Bi lahko država storila še kaj več?
Menim, da žal ogromno ljudi živi na robu preživetja.... mi se sploh ne zavedamo, kako veliko. Včasih si tudi zatiskamo oči. Revščina je velika in ljudje rabijo pomoč, rabijo občutek, da država dela za njih nekaj koristnega. Menim tudi, da se naša država veliko premalo ukvarja s socialnimi problemi ljudi ter zapravlja čas z nepomembnostmi. Moram priznati, da ljubim Slovenijo vendar pa sem s socialnimi, gospodarskimi ter političnimi razmerami zelo razočarana..... to je tema o kateri bi lahko ogromno povedala saj me vsi trije aspekti zelo zanimajo. Verjamem, da lahko s svojim delom ter z Anino zvezdico sčasoma spremenim tudi kaj na teh področjih ali imam vpliv na le te...

Samodejno predvajanje (start/stop) Prva slika Prejšnja slika 1/6 Naslednja slika Naslednja slika
 
Samodejno predvajanje (start/stop) Prva slika Prejšnja slika 1/6 Naslednja slika Naslednja slikaDesigned & Administrated by: Maja Štajer